Jesmo li mi ono što jedemo?

Kad god govorimo o dijeti, pada nam na pamet mnoštvo stvari. Riječ “dijeta” u osnovi ima dva značenja. Oboje su povezani s hranom. Prva se može definirati kao hrana koju unosimo u svoje tijelo. Na primjer, jesti dobro uravnoteženu prehranu. Drugi se može definirati kao gubitak kilograma.

Uravnotežena prehrana sadrži prave porcije pet glavnih skupina hrane. Da biste osigurali optimalno zdravlje i uravnoteženu prehranu, važno je svakodnevno dobiti odgovarajuću porciju svake skupine. Količina potrebne hrane postaje manja kako se krećemo prema “piramidi”. Kruh, riža, žitarice i tjestenina nalaze se u donjoj skupini. Potrebno je 6 do 11 obroka dnevno iz ove skupine.
Nakon toga na piramidi se nalazi skupina povrća. Gotovo svima je potrebno 3 do 5 obroka iz ove skupine dnevno. Skupina povrća daje vam vitamine i minerale poput vitamina A i C prema zahtjevima. Nakon toga dolazi voćna skupina. Trebamo 2 do 4 obroka ove skupine dnevno. Voće vam daje vitamin C, vlakna, ugljikohidrate i još mnogo toga.

Slijedi skupina mlijeka, jogurta i sira. Ljudi trebaju 2 do 3 obroka ove skupine dnevno. Ova skupina daje vam kalcij i proteine. Pijenje mlijeka i jedenje sira i / ili jogurta izvrstan je način za postizanje dnevne vrijednosti. Meso, perad, riba, suhi grah, jaja i orašasti plodovi su posljednja skupina. Ne treba nam puno ove grupe svaki dan, ali ova je skupina vrlo važna. Potrebno je 2 do 3 obroka dnevno.

Osim prehrambene piramide, liječnici i znanstvenici otkrili su da su masti, slatkiši i ulja važan sastojak zdrave prehrane. Spominje se iako je odvojena od piramide. Hrana koju obično jedemo sadrži esencijalne masti, tako da ne moramo dodavati dodatnu masnu ili slatku hranu. Ova hrana može biti ukusna, ali uvijek pokušavamo izbjeći višak ove vrste masne ili slatke hrane.

Ako mislite na dijetu za mršavljenje, govorite o promjeni ili ograničavanju prehrane na neki način kako biste smanjili kalorije, masti ili druge tvari za mršavljenje. Nijedna dijeta se ne smije koristiti bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. Na tržištu postoji mnogo dijeta i lijekova koji pomažu ljudima da slijede dijetu. Problem s prehranom kada niste pod nadzorom liječnika je taj što možete izgubiti hranjive sastojke koji su vašem tijelu potrebni da bi ostalo zdravo. Možda pokušavate smršavjeti zbog prekomjerne težine ili pretilosti, ali možete nanijeti veću štetu ograničavanjem unosa vitamina i minerala koji su potrebni vašem tijelu.

Zapamtite, ako sumnjate u ono što vaše tijelo treba, obratite se svom liječniku.

Objavljeno dana