Što se krije iza stalnog umora i kako biti konačno odmoran?

Mnogi pate od kroničnog umora i ponekad nije dovoljno normalizirati san i prilagoditi prehranu kako bi se taj opaki problem riješio. Kronični umor ne nastaje odmah, već postupno, dan za danom, i nije lako odrediti čime je točno sve počelo. Razmislite zašto se ovo stanje pojavljuje i što se može učiniti da se poboljša kvaliteta života.

Glavni uzroci kroničnog umora odnosno razlozi za ovo stanje umora su kako slijedi:

– Upalni procesi u tijelu (tonzilitis, artritis, kolitis, karijes itd.).
– Stalni stres, koji uzrokuje iscrpljenost nadbubrežnih žlijezda zbog redovitog nedostatka sna.
– Autoimune bolesti koje dovode do poremećaja u radu štitnjače.
– Nedostatak joda, cinka, vitamina D.
– Dugotrajno korištenje lijekova.

Najčešće je kronični umor izazvan upalom, zbog čega se žile stanjuju i smanjuje se broj imunoloških obrambenih stanica koje sadrže antitijela koja djeluju na stanice s patogenom. Ako se upalni proces ne liječi, tada se stanice patogena šire po cijelom tijelu, čak i do mozga. Specifične stanice mozga uzbuđene su na isti način kao i imunološke stanice, ali nemaju izlaza i stoga zaustavljaju sustav čišćenja mozga od toksičnih metaboličkih produkata. Mnogi složeni molekularni procesi odvijaju se u mozgu, a glavni su:

Epigenetska promjena u funkcijama proteina

Epigenetika se odnosi na nekoliko čimbenika okoliša (san, prehrana, tjelovježba) koji utječu na funkcioniranje gena. A geni nisu samo nositelji nasljednih informacija, već i “grade” cijeli organizam. Ako su geni stalno izloženi pretjeranom stresu, malo je vjerojatno da će biti moguće održati zdravlje . Stoga, pri najmanjoj sumnji na upalu, potrebno je minimizirati utjecaj agresivnih čimbenika okoliša;

Mitohondrijska disfunkcija

Mitohondrije, zbog kojih tijelo proizvodi energiju. Vrlo su osjetljivi na okolinu i ako stvari ne idu po planu, smanjuje se broj elektrona koje nose i osjećamo se umorno. A ako problem pokušate riješiti kofeinom i psihostimulansima, onda vas ne treba čuditi što se osjećate kao povrće.

Kronična upala uzrokuje ne samo osjećaj umora, već doprinosi i razvoju ateroskleroze. Svaki dan biramo hoćemo li jesti slatku/masnu hranu ili ne, spavati ili raditi noću, ići u teretanu ili odgoditi trening. Odabir koji napravimo odredit će naše stanje i zdravlje općenito.

Objavljeno dana