Može li ljubav pobijediti hrkanje?

Započeti nešto novo u životu, u početku nikome nije lagano. Tako nije lako ni mladim ljudima koji žive dvadeset i nešto godina kao samci, koji su se naviknuli samo na sebe i nikoga drugoga, koji su naviknuli jesti kad žele, spavati kad požele, hrkati a da nikome ne smetaju i slično. No, kada se s nekim stvori i učini jedna cjelina, stvari se bitno mijenjaju. Sad po novome pokraj vas spava netko drugi, vaša druga polovica, vaša žena, muškarac s kojim većinu dana i noći provodite zajedno. Čak i više noći nego dana. Nije rijetkost da se u braku dogode katkad razmirice, prigovori zbog svojim temeljnih različitosti. Dakako, žena i muškarac su potpuno dva različita svijeta, i prihvaćanje različitosti je veoma važno za održavanje ljubavi. No, što se dogodi kada su prigovori vezani uz hrkanje? Mogu li se prihvatiti takve različitosti iako se muškarac i žena vole? Može li ljubav pobijediti hrkanje? Istraživanja pokazuju da je hrkanje postalo jedan od vodećih medicinsko-socijalnih problema današnjice.

Studije također pokazuju da 40 % populacije hrče, dok taj postotak i raste, i sad trenutno postoji iznad 60 % muškaraca koji hrču i koji su stariji od 60 godina. S obzirom da su muškarci ti koji uglavnom hrču, može li ljubav žene pobijediti muško hrkanje? Što je uopće hrkanje? Hrkanje je zvučni fenomen koji nastaje vrtloženjem zračne struje prolaskom kroz suženja u području gornjih dišnih putova tijekom spavanja. Problem nastaje za osobe koje spavaju uz takve osobe koje hrču. Naime, zvuk hrkanja potječe od vibracija viška tkiva i sluznice, u djelu zračnog puta no postoji i uznapredovali stadij hrkanja- opstruktivna sleep apneja u kojoj dolazi do potpunog prekida zračne struje zbog čega se mogu javiti ozbiljni zdravstveni problemi u radu srca, pluća i mozga te promjene i smetnje ponašanja. Iako postoji veliki broj osoba koje hrču, važno je naglasiti da hrkanje nije bolest već vodeći simptom opstruktivne apneje pri spavanju. Također, bitno je znati, pogotovo za one osobe koje žive i spavaju sa osobama koje hrču, kirurzi mogu riješiti problem hrkanja.

Naime, postoje dva pristupa liječenju: kirurško i konzervativno. Jedan od konzervativnih načina jest da stomatolog pomogne osobi koja hrče tako da samo uzme otisak gornje i donje čeljusti kako bi se u laboratoriju izradila intraoralna udlaga. Postoji više vrsta intraoralnih udlaga koji funkcioniraju na različite principe. Udlage zapravo pomažu tako što pomiču donju čeljust prema naprijed, čime proširuju dišni put.
Zanimljivo je da osobe koje hrču, zapravo sami sebe ne čuju, iako buka prilikom hrkanja doseže i do jačine 85 dB, što je jednako buci prometa. Intraoralna udlaga ne znači da svatko tko hrče se mora žuriti pod nož i što prije riješiti taj problem. Operacija ne mora biti opcija za svakoga ali je svakako najbolja opcija da se osobe koje redovito slušaju hrkanje svoje voljene osobe napokon pošteno naspavaju. Svatko zaslužuje zauvijek se osloboditi hrkanja, jer to ne bi trebala biti želja samo osobe koja sluša svakodnevno hrkanje već i same osobe koja hrče i koja se želi osloboditi hrkanja.
Postoje neki načini koji pridonose hrkanju.

Položaj na leđima je jedan od načina, jer tijekom spavanja dolazi do popuštanja tonusa mišića i na taj način se ubrzava i povećava tlak protoka zraka, što uzrokuje glasne vibracije odnosno hrkanje. Ono što još pospješuje hrkanje jest konzumacija alkohola prije spavanja ili lijekova koji djeluju kao depresori središnjeg živčanog sustava (hipnotici, sedativi). Hrkanje ne bi smjelo biti nikako razlog gubitka ljubavi. Ljubav je ipak jača od hrkanja. Pogotovo ako se znaju svi navedeni načini kako da se osoba koja hrče riješi svog problema ali i problema osobe koja spava uz takvu osobu koja hrče. Dakle, hrkanje je moguće pobijediti, samo ako ima ljubavi, volje i liječničke pomoći.

Objavljeno dana