Tricikl: korisno i praktično za djecu

Posljednjih desetljeća problem neaktivnosti i prekomjerne tjelesne težine kod djece postao je iznimno aktualan. Glavni načini zabave bile su društvene mreže, igre na računalu, mobitelu, itd…. A problem nastaje kada roditelji kojima nedostaje vremena za sve umjesto aktivnih šetnji djeci ponude tablete ili telefone.

Mnogo jeftinije i što je najvažnije korisna kupnja bit će predmeti koji će vam omogućiti da se zabavite i zanimljivo provedete u šetnji. Jedan takav predmet je i dječji tricikl. Preporučamo da dijete što prije naviknete na ovakvu vrstu vozila – primjerice, trebate kupiti tricikl za dijete koje je navršilo 2 ili 3 godine života.

Prednosti korištenja tricikla

Ovo vozilo privlači posebnu pažnju zbog:

– male veličine (za tricikle jednostavno pronađete mjesto čak i u jednosobnom stanu)
– pozitivan stav djece prema mogućnosti vožnje i zabace
– svestranost (većina modela može se koristiti kao bicikl za mališane i kao kolica)

Kako odabrati tricikl?

Prije svega potrebno je definirati vezu s dobi djeteta koji će se kretati ovim sredstvom. Djeca od 2 godine često voze bicikl kojim upravljaju odrasli. Potrebni su im pojasevi, bez ovog dodatka dijete može slučajno pasti. Još jedna potreba je paleta u koju dijete može staviti noge ako je umorno od pedaliranja. Za djecu u dobi od 3-4 godine ovaj detalj nije baš relevantan, ali djeca teško mogu bez njega. I treći dodatak koji je potreban najmlađim je posebna kapuljača koja će štititi od sunca.

Za stariju djecu zaštita od sunca je manje relevantna, a vanjska upravljačka ručka nije potrebna za njihov transport. Vozila su im masivnija, nemaju naslon, branik, pojaseve. S druge strane, neki modeli imaju kočioni sustav, iako djeci ove dobi to nije najvažniji dio, jer je djeci problematično ravnopravno ubrzavati do opasne brzine, čak i uz veliku želju.

Važan čimbenik koji utječe na izbor trebao bi biti kvaliteta kotača. Vozite li se po ravnom asfaltu, takozvani lijevani kotači bit će sasvim prihvatljivi. Međutim, ako ste spremni za vožnju po stazama sa šljunkom, trebali biste odabrati kotače s gumama na napuhavanje. Imaju izvrsna svojstva amortizacije. Imajte na umu da što je veći promjer kotača, bicikl lakše svladava male prepreke, pa je za djecu u dobi od 3-4 godine relevantan model s velikim kotačima. Posljednja nijansa koja utječe na izbor je shema boja. Ovo je vjerojatno jedina razlika za dječake i djevojčice.

Značajke korištenja tricikla

Tricikli obično imaju posebnu košaru, pa je prikladno ići s njima u šetnju, stavljajući sve potrebne stvari u košaru. Često na takvim vozilima djeca idu u kupovinu, a onda kupuju posebno košare. Djeca vole voziti tricikle i pažnju koju tijekom tog procesa dobivaju od odraslih. Uostalom, djeca uvijek dolaze do izražaja, a telefone i igrice zaborave negdje u džepu ili ostave kod kuće.

U Pčelici pronađite razne igre za vaše mališane.