Želite li zdravo srce? Čuvajte svoju kralježnicu!

Problemi s kralježnicom izazivaju razvoj vaskularnih i srčanih bolesti. Stoga, ako želite održati zdravlje kardiovaskularnog sustava, tada prije svega trebate voditi brigu o zdravlju kralježnice. Mnogi se žale na bolove u leđima pogađa više od 80% stanovništva. Osteoporoza kralježnice je promjena u kralježničnim diskovima i samim kralješcima, što je posljedica kršenja metaboličkih procesa i dehidracije tijela. Kod osteoporoze počinju problemi s krvnim žilama i srcem, stoga ne biste trebali biti nemarni prema ovoj bolesti.

Zdravlje vaše kralježnice i bolesti srca su usko povezane, nemojte to zanemarivati više nikada.

Što izaziva razvoj osteoporoze?

Postoji nekoliko preduvjeta za razvoj ove bolesti:

– stečeni poremećaji mišićno-koštanog sustava;
– kršenje ravnoteže minerala i vode i elektrolita u tijelu, što negativno utječe na hrskavicu i koštano tkivo;
– pretilost, zbog čega se povećava opterećenje kralježnice i javljaju se patologije unutarnjih organa.

Problemi s kralježnicom neizbježno izazivaju razvoj kardiovaskularnih bolesti, jer kod degenerativnih promjena u kralježnici dolazi do narušavanja vertebralnih arterija, raste koštano tkivo i stisne žile ili ih stisnu grčeviti mišići. Sve to dovodi do poremećaja rada srca, posebice se razvija tahikardija, jer krv ne može normalno cirkulirati kroz prenesene žile. Iz tog razloga se kod osteoporoze opaža ubrzan rad srca.

Štoviše, tahikardija s problemima s kralježnicom ima neke značajke:

– lupanje srca čak i u mirovanju;
– srce počinje raditi brže čak i uz lagano opterećenje kralježnice;
– održava se ispravan ritam srca, odnosno jednaki razmaci između otkucaja.

Moguće je riješiti se tahikardije tek nakon terapijskih mjera usmjerenih na uklanjanje glavnog uzroka – osteoporoze. Ako se srčani mišić ne može nositi s velikim opterećenjem, tada se povećava rizik od razvoja hipoksije (gladovanja kisikom). Nije teško identificirati kršenja u radu srca s osteoporozom, u ovom slučaju bit će prisutni sljedeći simptomi:

povećana napetost mišića u lopaticama;
visoki krvni tlak;
česta stanja prije nesvjestice;
povećano znojenje;
povećan broj otkucaja srca;
privatni nedostatak zraka.

Kako spriječiti razvoj osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti

Nažalost, fizioterapija i protuupalni lijekovi ne pomažu kod osteohondroze, već samo smanjuju pogoršanje. Ali takva se bolest može spriječiti ili usporiti njeno napredovanje ako se pridržavate sljedećih preporuka:

piti barem nekoliko litara vode dnevno;
više se krećite i bavite se sportom bez prenaprezanja mišića;
pridržavati se “alkalne” prehrane;
redovito radite opuštajuću masažu;
riješite se loših navika.

Zapamtite da će se biti moguće riješiti bolesti kada se eliminira njezin uzrok. Kako bi kralježnica bila zdrava, potrebno joj je osigurati dovoljnu opskrbu vodom, kisikom i hranjivim tvarima.

Zdrava hrana mora postati vaši lijekovi, inače će lijekovi postati vaša hrana. Za zdravlje kralježnice u prehranu treba uključiti hranu bogatu silicijem, kalcijem, fosforom, cinkom, magnezijem, selenom i drugim korisnim elementima u tragovima. Počnite sa zdravom prehranom, a zatim dodajte umjerenu tjelovježbu i nikada nećete imati problema s kralježnicom, a prema tome i s kardiovaskularnim sustavom.