Kada će netko drugi biti poslan na zamjenu svemirskog teleskopa Hubble?

Svemirski teleskop Hubble u niskoj Zemljinoj orbiti nazvan je po američkom kozmologu Edwinu Hubblu. Pokrenut je u travnju 1990. Zašto svemir? Nebo je mračno 24/7. Nema turbulencije bez atmosfere.
Iznad atmosfere, koja se obično apsorbira, može se proučavati UV / infracrveno.

Nedostatak: preskupo; održavanje i popravak je teško; prilično je malen zbog ograničenja za lansiranje (širina zrcala je samo 2,4 m). Hubble su pet puta opsluživali shuttle astronauti. Slomljeni dijelovi su popravljeni i popravljeni, postavljene su osjetljivije kamere. Napokon, Hubble je danas puno moćniji nego prije 20 godina. Može se reći da je revolucionirao astronomiju. Poslao je i nevjerojatne fotografije.
No, putovanje shuttleom u svibnju 2009. bilo je posljednje. Hubble će možda živjeti još 10 godina, ali ako postoji značajan problem, on će biti izvan upotrebe. U međuvremenu, Hubble nikada neće biti čvrsto srušen. Ako ne uspije, ponovno će ući u atmosferu i pasti u ocean. Hubbleova nasljednika gradi NASA. Projekt se odgađao godinama i daleko preko proračuna.

Web ima puno veće, 6,5 metara, segmentirano zrcalo. Bit će poslan u svemir s velikim štitnikom za zaštitu od sunca kako bi zaštitio osjetljiva zrcala i opremu. Webb neće kružiti oko Zemlje. Umjesto toga, nalazit će se na točki u svemiru 1,5 milijuna km od Zemlje, u suprotnom smjeru od Sunca. Razlog: Mora biti vrlo daleko od vruće Zemlje, jer će Webb proučavati infracrvenu (toplinu). Planirano je da se lansira 2018. godine iz europske Ariane.

Objavljeno dana